OM KIRUNAFESTIVALEN

EN PRESENTATION AV KIRUNAFESTIVALEN

När andra festivaler riggar scenljus tänder vi midnattssolen. När andra stadsfestivaler ställer upp sina scener framför köpcentrum har vi Kebnekaisemassivet som festivalkuliss. Kirunafestivalen är en unik festivalupplevelse med tre dagar av glädje och gemenskap.

Sedan starten har Kirunafestivalen etablerat sig som Kirunas främsta kultur- och musikarrangemang. En stor folkfest där alla är hembjudna. För Kirunaborna är det den stora hemvändarhelgen och den givna starten på sommaren.

Festivalen är en folkfest för hela familjen. Vi är stolta över den höga kvalitén på artister på festivalen men också över vårt breda festivalprogram i stort. Under festivalen arrangeras allt från barnteatrar, tivoli, dansföreställningar, tävlingar, allsång, cykeluppvisningar, prideparaden i samarbete med Kiruna Pride och allt där emellan.

Sedan starten år 2000 arrangeras Kirunafestivalen mitt i centrala Kiruna på Vänortstorget. Festivalen har totalt två scener. Den större LKAB-scenen som är placerad på Hjalmar Lundbohmsvägen och den något mindre Cityscenen som placeras på vänortstorget.

I princip hela den svenska artisteliten har under årtiondena uppträtt på vår festival. Håkan Hellström, The Strokes, Veronica Maggio, The Hives, Sahara Hotnights, Kent, Robyn, The Cardigans och Willy Clay Band för att nämna några.
Förutom de två stora scenerna fylls området av matförsäljare, restaurangtät, försäljare, företagsexpo och tivoliverksamhet.
Festivalen startades år 2000 i samband med Kirunas 100-årsfirande. Sedan år 2012 arrangeras festivalen helt ideella krafter via föreningen Tusen Toner.

VÅRA SCENER

LKAB-Scenen är festivalens ögonsten och placeras nere på Hjalmar Lundbohmsvägen. Scenen är festivalens största och är utrustad med ett fantastiskt ljudsystem, LED-skärmar och specialeffekter. Artister som Miriam Bryant, Darin, Markoolio och Veronica Maggio har spelat på scenen under de senaste åren.

Cityscenen är festivalens näst största scen och återfinns mitt uppe på Vänortstorget. Denna scen är många av festivalbesökarnas favoritscen. Något mindre men alltid scenen med mest ös. Trots storleken är den utrustad med ett fantastiskt ljud- och ljussystem. Artister som Hov1, Tungevaag & Raaban, Peg Parnevik, Hanna Ferm, Liamoo och Milencollin har spelat på scenen under de senaste åren.

Foton: Roger Norman, Johan Ylitalo