Hooja kommer till Kirunafestivalen

HOOJA. Norra Sveriges just nu hetaste artist kommer till Kirunafestivalen.

Vad som började som en bubblare i underjorden bland malmfältens hipsters har exploderat till en landsangelägenhet. Norrbottens absolut hetaste artist HOOJA är redo för Kirunafestivalen.

Det känns jättekul att vi nu kan gå ut med den här bokningen. Jag vet att väldigt många av våra besökare kommer se fram emot den här spelningen, säger Alex Olofsson, festivalgeneral.

Någonstans norr om polcirkeln bor det maskerade och hemlighetsfulla spelmanslaget Hooja. Så nyligen som 2021 debuterade de med hitlåten “Donkey Kong”. En efter en kom byborna att konvertera kring kulten som är Hooja – och med hitlåt efter hitlåt har de sakta rekryterat en publik som hjälpt Hojja ta över finnmix, klubbgolven och riksnyheterna.

På Kirunafestivalen är vi stolta över att vi alltid gett nya heta artister chansen att stå på vår scen. Vi tog till exempel Veronica Maggio till Kirunafestivalen redan 2006 när hon var alldeles grön. Vi fick upp ögonen för Hooja rätt tidigt och insåg att det här var en akt att hålla ögonen på. Men vi kunde inte ana att han skulle slå så hårt som han gjort.

Efter en intervju i TV4’s “Efter Fem” tog det fart i sociala medier. Ordet om malmfältens nya stjärnartist spred sig på byn och bara några dagar efter intervjun låg fyra av Hoojas låtar i toppen på Spotifys lista över de mest virala låtarna i Sverige.

Med tanke på hur het Hooja är just nu har det här potential att bli en legendarisk spelning. Finns det någon artist från Norrbotten som på så kort tid erövrat listorna som Hooja?

Hooja är lika många delar Teddybears STHLM som det är byfräseri. Själva beskriver de sitt sound som “skogsdisco”. Med ett unikt uttryck och en rejäl nypa kaffesalt driver de med sig själva – utan att någonsin förlora stoltheten vi bär med oss över komma från byn.

Hooja är artisten vi alla väntat på. Vi älskar det, ni älskar det, din mommo och moffa älskar det, din koira älskar det, hela Sverige älskar det. Nu kommer Hooja till Kirunafestivalen.

Förutom Hooja så är det klart att Smith & Thell och The Ark kommer till Kirunafestivalen. Under våren kommer festivalen kontinuerligt att släppa fler artister till sommarens festival.