Cityscenen blir Copperstonescenen

 

NAMNBYTE. Publikhavet framför Cityscenen 2019. Nu byter den klassiska scenen namn. Foto: Gregor Kallina.

I över femton år så har Kirunaborna fått se framträdanden från svenska artisteliten uppträda på Folkets Hus-parkeringen. Inför den sista festivalen byter den klassiska scenen namn. Cityscenen blir nu Copperstonescenen.

– Det känns verkligen superroligt. Vi har ett fullproppat program planerat för Copperstonescenen. Att de nu kliver in och hjälper oss med scenen är guld värt, säger Alex Olofsson.

Bakom satsningen står bolaget Copperstone Resources AB. Gruvbolaget har en långt gången plan på återöppnandet av den gamla Viscariagruvan för kopparbrytning. Men förutom att bryta koppar vill företaget satsa stort på Kirunas kulturliv.
– Det är klart att vi ska vara med och sponsra festivalen. De är med event som det här som vi kan sätta Kiruna på kulturkartan igen, säger Jörgen Olsson, ordförande på
Copperstone Resourses, och fortsätter.

– Vi tror på ett levande Kiruna. Kiruna måste växa och utvecklas och då är våra festivaler otroligt viktiga. Om Kiruna ska nå nya höjder behöver det finnas moderna aktiviteter i centrum som komplement till stug- och friluftsliv.

En av de mest önskade artisterna bland ungdomarna – Greekazo

Förutom att scenen byter namn är det nu också spelschemat för scenen spikat.  Greekazo är ett av de största namnen inom svensk hiphop och har idag över en miljon lyssnare i månaden. De senaste åren har han vuxit till att bli Sveriges ohotade etta när vi pratar om hip-hop med humor. Hans rapstil är väldigt unik och idag finns det ingen i norden som är lik honom inom rapscenen.

– Vi har under våren gått ut och bett ungdomar återkoppla till oss vilken artist de helst hade velat se på festivalen. Greekazo har varit ett av toppnamnen så när det blev klart att han kunde komma blev vi givetvis superglada, säger Alex Olofsson, festivalgeneral, och fortsätter.

– Han har hunnit med extremt mycket för att endast varit aktiv mindre än tre år som artist. Han tillhör vår nya generation av stora rapstjärnor. Det är det inget tvivel om.

Greekazo har haft enorm framgång med flera låtar sen hans debutsingel ”Hotspot” kom ut 2019. Han har varit grammisnominerad och har bland annat haft med musik i den uppmärksammade tv-serien ”Snabba cash”. Förutom Greekazo är det som vanligt artister i dagarna tre som uppträder på Copperstonescenen. Dagtid är det förutom musikframträdanden flertalet barn- och familjeaktiviteter som äger rum på scenen. Bland annat Barnenskirunafestival på lördagen och livesändning med det populära radioprogrammet Finnmix på fredagen.

–  Nu har vi Greekazo men också Willy Clay Band och INVSN. Det blir helt enkelt ett jättebra gäng som kan rocka ut vårt centrum, säger Olofsson.

FAVORIT. Rapparen Greekazo har varit en av de mest efterfrågade artisterna från de yngre festivalbesökarna.

Årets festival blir den sista i gamla centrumkärnan och avsked till centrum och festivalen. Under festivaltorsdagen är det invigningen från Copperstonescenen med vice kommunalråd Stefan Sydberg med efterföljande prideparad.

– Det känns både roligt och vemodigt att det är sista gången. Men vi ska se till att vi får en riktigt bra avskedsfest. Copperstonescenen kommer spela en viktig roll i avtackningen, säger Alex Olofsson, festivalgeneral.

På Copperstonescenen uppträder kvällstid Hooja, Greekazo, Myra Granberg, Willy Clay Band, INVSN, Good Embers, Sky High och Among Lynx. Kirunafestivalen 2022 blir den sista festivalen i gamla centrumkärnan.