Blaze Bayley & Absolva

Nej, det är inte ett skämt. Det är sant – mannen med de brittiska öarnas vassaste raggarkotletter och rivigaste pipan – hårdrockslegendaren Blaze Bayley tillsammans med bandet Absolva kommer till Kirunafestivalen! Detta är en bokning vi planerat för och drömt om under en längre tid och 2024 är det äntligen dags.

Historien är legendarisk. Hösten 1993 hoppar lämnar den dåvarande sångaren Bruce Dickinson världens största hårdrocksband Iron Maiden. Några månader senare får Blaze Bayley provsjunga för grabbarna och i december 1993 erbjöds han att bli medlem. Över en natt blev han en gigantisk hårdrocksikon. Men såklart var det omöjliga skor som skulle fyllas ut.

De konservativa hårdrockaran kunde inte acceptera att sångaren i deras favoritband byttes ut hur som helst. Efter hård press från skivbolaget tog Iron Maiden beslutet att Blaze tid som frontman var över. Totalt fick han sjunga på två plattor med Maiden. Den klassiska The X Factor från 1995 och uppföljaren Virtual XI. Sedan tiden i Maiden har han blivit en levande legend med en enorm kultstatus. Arbetarklasskillen från Birmingham som fick chansen att sjunga i världens största heavy metalband.

Nu kommer han äntligen till Kiruna. Förutom låtar från hans solokarriär blir det ett special set med Iron Maiden låtar eftersom det är 30 år sedan han gick med i bandet, The X-Factor och Virtual XI ska hyllas som sig bör! Kiruna är ni redo? Ta med hörselpropparna, på med jeansvästen och släng hårdrocksnäven i luften. Blaze Bayley kommer till Kirunafestivalen 2024.

Blaze Bayley kommer uppträda på Viscariascenen lördagen den 29 juni klockan 19.00