Sveriges största hiphop-stjärna klar för Kirunafestivalen

STJÄRNA. Hiphop stjärnan Einár är klar för Kirunafestivalen 2020.

Han är den unga Hiphop-stjärnan som fullständigt har tagit Sverige med storm. Nu är det klart att Einár är redo för de den 21: a upplagan av Kirunafestivalen.

– Jag skulle nästan kunna gå så långt att påstå att, på många sätt, är det här en av våra mäktigaste bokningar hittills i år, säger Alex Olofsson, festivalgeneral.

Att påstå att den 17-årige rapparen Einar eller Nils Grönberg som han egentligen heter, gjorde en kometkarriär under 2019 är något av en underdrift. I början av året var det få som visste vem han var, men han kom att bli nominerad i fyra kategorier inför Grammisgalan i februari, där han vann i kategorin Årets Hiphop och Årets Nykomling med sitt album ”Första Klass”. Som om det inte vore nog fick han dessutom pris på P3 Guld för Årets låt.
– Einar har varit en av de absolut mest önskade artisterna till Kirunafestivalen, särskilt bland unga vuxna och tonåringar. Han representerar en helt ny ung generation av svenska hiphopartister och fans. Så det känns jättekul att vi har kunnat boka han.

Einar som har fått smeknamnet Enskededalens Eminem har redan haft en rada hits som ”Duckar popo”, ”Fusk”, ”Rör mig”, ”Första klass” och ”Nu vi skiner”. Under 2019 blev han också den mest lyssnade artisten av svenskarna när han över en miljon lyssnare varje månad på strömningstjänsten Spotify. En positionering där han hamnade före både Avicii och Hov1.

– Såklart känns det roligt att vi kan välkomna Sveriges mest streamade artist 2019 till Kiruna. Att säga att han är en stigande stjärna är en underdrift, han är väl mer en supernova eller något i den stilen, säger festivalgeneralen Alex Olofsson och fortsätter.
– Nu är det dags för han att ta nästa stora steg i karriären, att köra på Kirunafestivalen.

Som vanligt kommer Kirunafestivalen äga rum den första helgen efter midsommar, den 25 – 27 juni 2020. Sedan tidigare är Ulf Lundell, De Vet Du och Miss Li bokade till festivalen. Under våren kommer Kirunafestivalen fortsätta presentera artister för sommarens festival.