Kirunafestivalen släpper sin första artist

Kirunafestivalen släpper sin första artist. Det är ingen mindre än rockikonen Ulf Lundell som meddelat att han startar sin sommarturné i Kiruna.

­– Det känns jättekul att vi får släppa Lundell som vår första artist. Jag tror det kommer bli toppen, säger Alex Olofsson, festivalgeneral för Kirunafestivalen.

Redan under hösten 2019 kom den folkkära rocklegenden med antydningar på sociala medier att han skulle ge sig ut på vägarna igen. Nu är det klart att det blir en sommarturné på 18 datum, som startar på Kirunafestivalen.

– Det blir väldigt ljust i Kiruna och det lär blir magiskt augustimörkt i Karlstad. Och skrikande tornsvalor över ruinen i Borgholm och allt möjligt. Lika bra att börja skruva på en låtlista, kommenterar Ulf Lundell i ett maskinskrivet pressmeddelande om sommarturnén.

Det är inte första gången som Ulf Lundell står uppe på Kirunafestivalens scen. Redan 2002 besökte han festivalen och senaste gången han var i Kiruna var 2009.

– Det blir ett kärt återseende för våra besökare. Jag vet inte hur många gånger det kommit fram personer och velat prata om hans spelning 2002 med mig. Det var riktigt busväder när han skulle uppträda, på gränsen till snöblandat regn, men han klev upp på scenen och körde järnet i tre timmar, säger festivalgeneralen och fortsätter.

– Tanken är att Ulf kommer gå upp på LKAB-Scenen under lördagskvällen. Jag tror det finns stor risk att det kan uppstå riktig ”Kirunafestivalen-magi” om vi släpper lös han under midnattssolen utan tyglar.

Förra sommaren gjorde Ulf Lundell en omfattade sommarturné, med strålande recensioner.

– Det känns som att vi öppnar hårt nu med det här släppet. Men vi kommer inte sakta ner, utan ligga på med att fortsätta släppa artister under hela våren, säger Alex Olofsson.

Ulf Lundell Turnédatum 2020
27.6 – Kiruna, Kirunafestivalen
10.7 – Fredrikstad, Hvaler Gjestgiveri
11.7 – Tønsberg, Foynhagen
14.7 – Fårö, Stora Gåsemora Gård
16.7 – Österlen, Kronovalls Vinslott
17.7 – Gävle, Furuvik
24.7 – Docksta, Skule Naturscen
25.7 – Umeå, Skeppsbron
29.7 – Rättvik, Dalhalla
31.7 – Borgholm, Borgholms Slottsruin
1.8 – Malmö, Folkets Park
7.8 – Göteborg, Trädgårdsföreningen
14.8 – Stockholm, Skansen
15.8 – Linköping, Borggården
21.8 – Karlstad, Mariebergsskogen
22.8 – Uppsala, Fyrishov
28.8 – Ronneby, Brunnsparken
29.8 – Lindesberg, Lindesberg Arena