Kiruna Pride kommer tillbaka till Kirunafestivalen

SAMARBETE. Kiruna Prides ordförande Jimmy Johansson och festivalgeneral Alex Olofsson är glada att meddela att det återigen blir en festival i regnbågens färger.

Det blir återigen en Kirunafestival i regnbågens färger. Kiruna Pride kommer nämligen tillbaka till Kirunafestivalen i sommar. I år blir det med ett särskilt fokus på unga HBTQ-personer under festivalen och Pride.

– Det känns både roligt och viktigt att få vara tillbaka med vårt Regnbågstält på Kirunafestivalens område, säger Jimmy Johansson, ordförande för Kiruna Pride.

Under hela festivalen kommer Kiruna Pride att vara närvarande på festivalområdet. Föreningen kommer hålla i en rad olika aktiviteter och Pridefirandet kommer utgå från Regnbågstältet, som gjorde sin debut i fjol under Kirunafestivalens 20-årsjubileum.

– Förra året var helt fantastiskt och över allas vår förväntan. Det som kanske förvånade oss mest var att det var en så stor variation av både äldre och yngre som sökte sig till tältet och ville umgås tillsammans, säger Jimmy Johansson.

Som vanligt kommer Kiruna Pride att ha sin parad i samband med Kirunafestivalens invigning. Regnbågstältet kommer att vara tillgängligt för besökare båda dag- och kvällstid under torsdag, fredag och lördag.

– Oavsett ens sexuell läggning, könsidentitet, etnicitet eller religionstillhörighet ska man känna sig välkommen och trygg på Kirunafestivalen. Det är en självklarhet för oss, säger Alex Olofsson, festivalgeneral för Kirunafestivalen och fortsätter.

– Kiruna Pride har gjort otroligt mycket för öppenheten i Kiruna. Men det är jätteviktigt att vi alla drar vårt strå till stacken. Vi måste fortsätta anstränga oss för att göra Kiruna till en mer öppen och tolerant stad.

 

PARAD. Sedan starten 2015 har Kiruna Pride arrangerat sin Prideparad i anslutning till Kirunafestivalen. FOTO: Kjell Törmä

Kiruna Pride arrangerade Kirunas första Pridefirande 2015. Redan då samarbetade man med festivalen, och lade paraden i anslutning till festivalens invigning. Pridefirandet blev direkt en succé men i fjol, i samband med Kiruna Prides femårsjubileum och Kirunafestivalens 20-årsjubileum, valde man att flytta in firandet helt på festivalområdet.

– Det kändes väldigt naturligt för oss att slå våra påsar ihop. Jag har personligen svårt att se mig en Kirunafestival utan Kiruna Pride, säger Alex Olofsson.

– Inför Kiruna Pride 2020 har vi lovat att arbeta extra hårt och lägga extra mycket fokus på en tyvärr ofta bortglömd och utsatt grupp, nämligen ungdomar, tillägger Jimmy Johansson och fortsätter.

– För det är precis som Alex säger, det är jätteviktigt att vi anstränger oss och tillsammans bidrar till ett öppnare och varmare klimat. Därför är vår ambition att Regnbågstältet ska fungera som en slags oas mitt i festivalvimlet. Där man kan komma och hänga, umgås och känna att man får vara precis som den man är.