Hooja

Vad som började som en bubblare i underjorden bland malmfältens hipsters kom fort att fullständigt explodera till en landsangelägenhet. Norrbottens absolut hetaste artist HOOJA är redo för Kirunafestivalen.

Någonstans norr om polcirkeln bor det maskerade och hemlighetsfulla spelmanslaget Hooja. Så nyligen som 2021 debuterade de med singeln “Donkey Kong”. Hundratusentals strömningar senare kom byborna en efter en att konvertera kring kulten som är Hooja – och med hitlåt efter hitlåt har de sakta rekryterat en publik som hjälpt Hojja att ta över finnmix, klubbgolven och riksnyheterna.

Efter en intervju i TV4’s “Efter Fem” tog det fart i sociala medier. Ordet om malmfältens nya stjärnartist spred sig på byn och bara några dagar efter intervjun låg fyra av Hoojas låtar i toppen på Spotifys lista över de mest virala låtarna i Sverige. Något ingen annan artist från Norrbotten lyckats med.

Hooja är lika många delar Teddybears STHLM som det är byfräseri. Själva beskriver de sitt sound som “skogsdisco”. Med ett unikt uttryck och en rejäl nypa kaffesalt driver de med sig själva – utan att någonsin förlora stoltheten vi bär med oss över komma från byn. För vilken vettig människa vill på riktigt leva i en myrstack?

Hooja är artisten vi alla väntat på. Vi älskar det, ni älskar det, din mommo och moffa älskar det, din koira älskar det, hela Sverige älskar det. Nu kommer Hooja till Kirunafestivalen.