Gruvknegarn

Det är äntligen dags för en äkta gruvis att inta festivalscenen. Gruvknegarn är spikad, bultad och klar för Kirunafestivalen.

Hårt arbete, kyla och Empesmål byggde artisten känd som Gruvknegarn. Från att först ha gjort sketcher på TikTok som fått miljontals visningar (!) var inte steget långt att harva in hundratusentals strömningar som rapstjärna. Tvivlar du på att en gruvis kan rappa? I så fall får du lyssna på Gruvknegarn och kamma dig. Singlarna ”Här I Norrland” och ”Malmen Ska Fram” har gemensamt över 400 000 spelningar på strömningsjätten Spotify! Så acceptera att denna tvättäkta norrlänning kommer bjuda på en galen spelning som lär höras långt ner i bergets djupaste orter.

Med både låtar och sketcher där han utmanar och förlöjligar sörlänningarna som inte ens kan peka ut Riiksjärvi på en karta har han stuckit ut hakan rejält. Sedan att han kanske driver med oss en hel del får vi tåla. Men som vårt gamla kommunalråd brukade säga – En äkta gruvis måste kunna stå för sina åsikter.

Kirunaborna må vara ett slätstruket folk med grov accent som är vana med sättningar i berget. Men när Gruvknegarn gör entré på scenen i sommar är det bäst att ni förbereder er och gör er redo på att skråla med till textrader om att ”hacka sten och skicka malm till Narvikshamn” – För denna show lär skaka marken under Kiruna mer än någonsin!