Girlschool

Håll i gruvhjälmen Kiruna – hårdrockslegenderna Girlschool kommer till Kirunafestivalen 2023!

För hårdrockare värda namnet behöver Girlschool knappast någon närmare presentation. Men för alla oss söndagsrockare kan det vara bra med en liten sammanfattning. Året är 1978 och vi befinner oss i en sjaskig replokal i södra London. Det är här som fyra unga kvinnliga rockare träffats och bildar det som kommer bli det legendariska bandet Girlschool. Strax efter de börjat spela tillsammans släpper de singeln ”Take It All Away” som genast blir en kultklassiker. En kille som heter Lemmy hör bandet och blir fullständigt golvad. Året därpå åker Girlschool ut på vägarna som förband åt Motörhead och resten är som man brukar säga – rockhistoria.

Girlschool var stilbildande och en stor del i det som senare kom att beskrivas av musikjournalister som ”New Wave Of British Heavy Metal-rörelsen”. Bandets storhetstid var såklart under hårdrockens gyllene 1980-tal. Men sedan dess har de turnerat flitigt med alla band som är värda att turnera med, släppt ett gäng med grymma plattor och influerat mer hårdrocksband än vi kan lista. Idag kan de dessutom titulera sig som världens äldsta aktiva rockband med endast kvinnor!

Nu 45 år in i karriären kommer de äntligen till Kiruna för att visa alla som någonsin tvivlat på att rocken fortfarande lever hur enormt fel de har.
Så ta på nitarna och jeansvästen, träna upp era nackar för att head banga och se för guds skull att inte glömma hörselpropparna. Girlschool kommer till Kirunafestivalen. C´mon Let´s Go!

Speltid: 19.00
Dag: Lördag 1 juli
Scen: Copperstonescenen