Lördag 21.00 Cityscenen

Varje generation har ett par artister som på något sätt sätter fingret på exakt allt det som bubblar inombords. Som både en samhällsskildrare och en gitarrmanglare av rang har Hurula skapat musik som blivit det givna soundtracket när man mållöst plöjer fram längst gatorna i en norrbottnisk småstad. Musik för röstlösa hjärtan.


I februari släppte han sin tredje fullängdare Klass, Hurulas mest personliga album hittills. Med låtar och texter som kommer närmare den känslomässiga brännpunkten som utgör kärnan i hans musik. Albumet är producerat av Per Hägglund (Thåström, Imperiet, m.fl.). Och det som är engagerande på skiva är om möjligt än mer engagerande live.

Med texter om uppgivenhet, samhällskritik och hjärtan som bultar i andrahandslägenheter besjunger Hurula utanförskapets välsignelser och förbannelser. Hurula blev snabbt rösten för alla som aldrig någonsin skulle bli som dom. Efter en gedigen punkbakgrund kom Hurulas första soloskiva Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för (2014). Det som skulle vara en debut kändes snarare som återkomsten av en saknad vän för många musikälskare.

Hurulas livekonserter har blivit omtalade för sin otroliga kraft. Med den nu ikoniska huvudpersonen vandrande fram och tillbaka på scenen till en bakgrund av furiösa trummor och larmande rundgångsgitarrer. Och varje mening, ord och stavelse sjungs som om det betyder precis allt.

Hurulas konsert på festivalen kommer att bli en måttstock. Något vi kommer utgå från när det gäller kvalité på livemusik i fortsättningen. Missa den inte.